En julekalender med håp

Illustrasjon: Randi Alice Ljosland Norris

Illustrasjon: Randi Alice Ljosland Norris

Syv og en halv million barn er underærnerte i Øst-afrika og Jemen, og har behov for ærnering, vann og medisinsk hjelp, og over en million har umiddelbart behov for livreddende mat, skriver UNICEF på sine nettsider.

Smak litt på den.

Tilgang på alt dette er en selvfølge for oss. Krisen er så langt unna at vi faktisk kan lukke øyne og ører –og vi gjør det. Det er for vondt. Vårt bidrag blir uansett en dråpe i havet.

Sannheten er at den dråpen kan være hele forskjellen for ett barn. Med nok sånne dråper, kan verden forandres. Det er vårt håp.

Derfor skrev vi i fjor En julekalenderfortelling for første gang og gjør det igjen i år. Sammen samlet vi inn over 160.000 kr til UNICEF. Det er ikke en liten dråpe, det er en stor innsjø av håp. Vi er ikke snauere enn at vi håper å slå den rekorden i år.

En Julekalenderhistorie ble til på dugnad. 24 skribenter og 24 illustratører sa ja da initiativtaker Mona Moe Machava luftet ideen sin; å skrive en kalenderhistorie med ett kapittel hver dag i adventstiden som et alternativ til materialistisk adventskalender. Tanken var å skrive for våre egne barn. Meldingene begynte å tikke inn fra folk og flere skrev at de ikke var så glad i å skrive eller tegne, men at de gjerne ville bidra på et vis. Det var da vi fikk idéen: Vi ville gi alle som ønsket det tilgang på kalenderen i bytte mot å donere et valgfritt beløp til UNICEFs viktige arbeid for barn. Det ble et eventyr større enn vi hadde tord å drømme om!

Besøk hjemmesiden til En julekalenderhistorie her.

Mange har allerede gitt til UNICEF i år gjennom TV-aksjonen. Der var fokuset på utdanning. Vi har valgt å samle inn til barn som lever i konfliktområder vi ikke hører like mye om i norske medier.

UNICEF skriver på sine nettsider: Øst-Afrika og Jemen er preget av tørke og væpnet konflikt, og jo lengre dette haler ut jo mer akutt blir behovet. Grunnet konflikten må flere flykte fra sine avlinger og vannkilder for å søke trygghet. I tillegg bærer mange på opplevelser ingen barn burde vært utsatt for. UNICEF jobber for å nå ut med nødhjelp, livreddende mat og vann til millionene av mennesker i Øst-Afrika og Jemen. Behovet for humanitær hjelp øker dramatisk hver dag.

Neste fredag er det jeg mener er årets mest tulleruske dag. På Black Friday går den vestlige verden i svart, både bokstavelig og i overført betydning. Vi bruker svimlende summer på ting vi ikke trenger fordi vi har et bankkort med dekning på. Kanskje du heller skal bruke denne dagen til å stoppe opp litt og dele litt av ditt til mennesker som har et uendelig stort behov for hjelp?

Du kan donere penger til UNICEF her.

Jeg er skikkelig stolt av å være med på denne dugnaden. Jeg blir innmari rørt av alle som ønsker å bidra. Takknemlig for at jeg bor i en fredelig avkrok av verden med overflod til å hjelpe andre.

Jula forsterker alt som er godt –og alt som er urettferdig og vondt. Jula er en tid for nestekjærlighet. Jula er tiden for å krølle seg sammen under et pledd sammen og holde ekstra godt fast i dem man er glad i. Jula er ei tid for å gjøre noe godt for andre.

Jeg tror jula di kan bli enda bedre av to gode grunner:
Du kan ha en magisk lesestund hver dag i hele adventstiden OG du bidrar bittelitt til en bedre verden <3

Følg En julekalenderfortelling på Facebook her.

Illustrasjon:&nbsp;Gerd Sissel Møller

Illustrasjon: Gerd Sissel Møller